Pyszne i proste danie na każdą porę dnia. Świetny sposób na wykorzystanie resztek makaronu i warzyw.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Akcesoria
patelnia odporna na wysoką temperaturę
Składniki
5sztukjajekdużych
200gulubionego makaronuw wersji bez glutenu - bezglutenowy
120ggroszkumrożonego
100gparmezanulub grana padano
200mlmleka
tymianek2-3 gałązki lub 1/4 łyżeczki suszonego
20mloliwy
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu lub użyj ugotowanego wcześniej.
Jajka rozmąć z mlekiem w misce. Nie ubijaj zbyt mocno. Dodaj ugotowany i wystudzony makaron oraz groszek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
Na średnio rozgrzaną patelnię wylej masę jajeczną i smaż potrząsając patelnią aż masa się zestali niemal w całości. W połowie czasu smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką lub kawałkiem pergaminu.
Rozgrzej piekarnik na funkcji grill do 250 stopni C.
Prawie zestaloną frittatę, zrumienioną od spodu posyp startym parmezanem.
Wstaw pod rozgrzany grill na około 5-10 minut lub do momentu aż ser się roztopi.