Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Sałatka z arbuza i fety
Idealnie prosta i odświeżająca sałatka z soczystego arbuza z dodatkiem słonej fety i świeżych ziół.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
0
minuty
minut
Składniki
500
g
schłodzonego arbuza
150
g
sera feta
1
limonka
1
pęczek
mięty
1
łyżka
miodu
40
ml
oliwy
sól
pieprz
opcjonalnie
kwiaty tymianku
Sposób przygotowania
Posiekaj drobno miętę.
Otrzyj skórkę z limonki.
Do niewielkiego naczynia wyciśnij sok z limonki. Dodaj miód, oliwę oraz posiekaną miętę i skórkę limonki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
Arbuza pokrój na kawałki i polej przygotowanym dressingiem.
Przełóż arbuza na talerze i oprósz solą (najlepiej w płatkach) i pieprzem.
Posyp sałatkę pokruszoną fetą.
Opcjonalnie udekoruj kwiatami tymianku lub listkami mięty.
Podawaj schłodzoną.
Okazja:
Lunch, Przystawka
Rodzaj dania:
Sałatka
Słowa kluczowe:
arbuz, feta