Proste i intensywne ciasto z dodatkiem cukinii. Nie może się nie udać!
Porcji 8porcji
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 50 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę5 minutyminut
Składniki
300gcukinii
200gcukru trzcinowegoDemerara
100gmasła
2jajka
150gmąki pszennej
60gciemnego kakao
1łyżeczkasody oczyszczonej
1/4łyżeczkiproszku do pieczenia
1/4łyżeczkisoli
1łyżkaesencji waniliowej
150gposiekanej czekoladydeserowej
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odstaw. Po kilku minutach puści sok. Odciśnij go dokładnie. Nie będzie potrzebny.
Masło roztop i lekko przestudź.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Cukier utrzyj rózgą kuchenną z roztopionym masłem.
Dodawaj po jednym jajku stale ucierając. Do połączenia się składników.
Do masy dodaj odciśniętą cukinię i esencję waniliową. Wymieszaj.
Dodaj mąkę przesianą z sodą, proszkiem oraz kakao. Wymieszaj łopatką tylko do połączenia się składników.
Dodaj 2/3 posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych. Wymieszaj.
Ciasto przelej do formy keksowej o długości ok 22-25cm wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej. Posyp pozostałą czekoladą i piecz około 50-55 minut w 175 stopniach C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.