sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii z soczewicą i miętą

Letnia i lekka sałatka, którą przygotujesz w kilka chwil, a zaspokoi głód na długo.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 50 minutes
Okazja: na grill, Przyjęcie, Przystawka
Rodzaj dania: Sałatka
Słowa kluczowe: cukinia, soczewica
Porcji: 2 porcje

Składniki

  • 100 g czarnej soczewicy
  • 2 młode cukinie
  • pęczek mięty
  • 1 cytryna
  • 50 ml oliwy EV
  • 10 g pistacji
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Soczewicę gotuj pod przykryciem w dość dużej ilości wody przez około 35-45 minut lub do momentu aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Przelej zimną wodą i lekko posól.
  • Cukinię pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny.
  • Cukinię oprósz solą, pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Posyp częścią poszarpanych listków mięty. Odstaw na 5 minut.
  • Na talerzach ułóż wstążki cukinii i posyp porcją soczewicy.
  • Całość skrop oliwą, sokiem z cytryny.
  • Sałatkę posyp posiekanymi pistacjami i resztą mięty.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy