Aromatyczny i zdrowy dodatek do dań mięsnych lub lekka przekąska w ciągu dnia.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 15 minutyminut
Akcesoria
spiralizer
Składniki
250gmłodej cukinii
150gmarchewki
100gczerwonej kapusty
25gmasła orzechowego
15mlsosu sojowego jasnego
25mloliwy EV
sól
pieprz
20gorzeszków ziemnych
1limonka
1łyżeczkamiodu
Sposób przygotowania
Cukinię i marchew pokrój spiralnie lub na tarce o grubych oczkach.
Kapustę cienko poszatkuj.
Warzywa wymieszaj w dużej misce.
Masło orzechowe wymieszaj z oliwą, miodem, sokiem wyciśniętym z limonki i sosem sojowym. Dolej niewielką ilość wody, do uzyskania konsystencji odpowiedniej do polania surówki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym dressingiem polej warzywa i dokładnie wymieszaj.
Na suchej patelni upraż orzeszki ziemne lub użyj prażonych.
Posiekaj orzeszki i posyp surówkę.
Podawaj od razu lub po 30 minutach, gdy smaki się połączą.