1pęd trawy cytrynowejlub 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
1,5łyżeczkikminu rzymskiegomielonego
1łyżeczkamielonej kolendry
1,5łyżeczkimielonej kurkumy
3ziarnakardamonu
1suszona papryczka chili
1laska cynamonuokoło 10-15 cm
2gwiazdki anyżu
6liści limonki kaffir
1łyżkasosu rybnego
szczypta brązowego cukru
1limonka
30mloleju
sól do smaku
mięta lub kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
Cebulę pokrój z grubą kostkę.
Udka kurczaka pokrój na części (pałki i uda osobno). W rozgrzanym rondlu lub woku obsmaż kurczaka na złoty kolor z obu stron, a następnie przełóż na talerz.
Do tego samego tłuszczu dodaj cebulę, przeciśnięty lub posiekany czosnek, anyż, cynamon, kardamon, trawę cytrynową (lekko zmiażdżoną), kolendrę, kmin, chili, kurkumę oraz imbir. Przesmaż całość około 1 minuty mieszając.
Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się bulionu wkładamy kurczaka, liście limonki kaffir i gotujemy około 1 godzinę pod przykryciem.
Przed końcem gotowania dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym. Opcjonalnie solą do smaku.
Podajemy z ryżem posypane miętą azjatycką lub kolendrą.