domowe gofry na krupczatce

Domowe gofry na krupczatce

Smaczne, lekkie i chrupiące gofry do przygotowania w kilka chwil.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 20 minutes
Okazja: Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania: Do lunchboxa, Mączne, W plener
Słowa kluczowe: gofry
Porcji: 9 sztuk

Składniki

  • 275 g mąki krupczatki 1,5 szklanki
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju 1/2 szklanki
  • 180 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej lub zwykłej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 g cukru pudru lub drobnego

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej gofrownicę.
  • W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
  • Dodaj jajka, olej, mleko oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
  • Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piecz do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
  • Upieczone gofry układaj pionowo do odparowania, aby nie zmiękły.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy