Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Dahl z soczewicy
Szybkie danie z czerwonej soczewicy w orientalnym smaku.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Składniki
200
g
czerwonej soczewicy
opcjonalnie żółtej
1
średnia cebula
2
ząbki
czosnku
30
g
klarowanego masła
1
łyżeczka
garam masala
1/2
łyżeczki
kminu rzymskiego
1/2
łyżeczki
kurkumy
1/2
łyżeczki
ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
500
ml
bulionu warzywnego
opcjonalnie wody
15
g
zimnego masła
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Na klarowanym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj przyprawy i razem przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, by nie spalić przypraw!
Dodaj wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Przesmaż minutę lub dwie.
Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 12-15 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka i wchłonie niemal cały płyn.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż gorące danie na talerze. Na każdej porcji rozłóż wiórki zimnego masła. Można też dodać masło do dania w garnku, tuż po zdjęciu z ognia.
Podawaj jako samodzielne danie z kawałkiem pieczywa indyjskiego, z jajkiem na miękko lub jako dodatek do innych potraw.
Okazja:
Kolacja, Obiad
Rodzaj dania:
Jednogarnkowe, Kuchnia orientalna, Wegetariańskie
Słowa kluczowe:
soczewica