Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
4.50
z
4
głosów
Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli
prosta i niebanalna sałatka do podania na ciepło lub po wystudzeniu.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
20
minuty
minut
Składniki
400
g
czerwonej fasoli
z puszki
100
g
cebuli
1/2
łyżeczki
kozieradki
1/2
łyżeczki
nasion kolendry
1/2
łyżeczki
nasion kopru włoskiego
30
ml
oliwy
2
łyżki
posiekanej natki pietruszki
2
łyżki
posiekanego koperku
3
łyżeczki
octu z czerwonego wina
1
łyżeczka
miodu
2
łyżki
posiekanej świeżej kolendry
sól i pieprz
do smaku
Sposób przygotowania
Na suchej patelni upraż kozieradkę, ziarna kolendry i kopru aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie utłucz je w moździerzu.
na rozgrzaną patelnie wylej oliwę i usmaż na złoto cebulę posiekaną w piórka.
Gdy cebule się ładne zarumieni, dodaj utłuczone przyprawy i osączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę. Przesmaż.
Dodaj ocet i miód.
Dodaj posiekane świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Okazja:
na grill, Sałatka
Rodzaj dania:
łatwe, Wegańśkie, Wegetariańskie