Proste ciasteczka bez dodatku jajek w składzie. Wyjątkowo smaczne na każdą okazję.
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Składniki
250gmąki
250gmasła
4płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3-4łyżkicukru kryształu do posypania
2łyżkirozgniecionych płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać kółka o średnicy ok 4cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok 1cm.
Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.
Podawać świeże.
Podpowiedzi i notatki
Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.