Proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiają je dzieci i dorośli!
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Składniki
500gfilet z łososia
1sztżółtko
1sztcebula dymka
sól i pieprz
1/4łyżeczkiostrej papryki w proszku
1/3łyżeczkikurkumy
20mlolejudo smażenia
Opcjonalnie
1łyżkasłodkiego sosu chiliużyj do posmarowania gotowych burgerów bezpośrednio po zdjęciu z patelni.
Sposób przygotowania
Z ryby usuń skórę, a mięso posiekaj drobno lub rozdrobnij w malakserze.
Dodaj żółtko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Masę rybną podziel na 4 części i z każdej uformuj spłaszczone kotlety.
Na średnio rozgrzaną patelnię wylej olej i smaż burgery. Gdy zauważysz, że od spodu są ścięte mniej więcej w połowie, odwróć je na drugą stronę i dosmaż.
Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną porcją warzyw.