Danie kuchni wschodniej. Nie tylko dla wegetarian i wegan.
Porcji 6porcji
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Składniki
200gmarchew
150gseler
120gcebuli
350gbakłażan
300gfasolka szparagowazielona lub żółta
500gmłoda kapusta
150gpapryka
400gpomidorówz puszki lub świeżych
30mloliwy
3ząbkiczosnku
3ziarna ziela angielskiego
3sztliście laurowe
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Marchew, seler i cebulę obierz, Obierki zalej 1 litrem wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i zagotuj. Gotuj 20-30 minut, a następnie odstaw pod przykryciem.
Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokrój w 1cm kostkę i kolejno przesmaż na oliwie. Przesmażone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
Kapustę pokrój na cząstki i obsmaż na tej samej patelni.
Do naczynia żaroodpornego dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone na kawałki oraz oczyszczoną fasolkę szparagową i zalej odcedzonym wywarem z obierek.
Oprósz solą i obficie pieprzem. Dodaj posiekany czosnek.
Ułóż cząstki kapusty lekko wciskając je w warzywa.
Piecz w 190 stopniach pod przykryciem 30 minut, a następnie bez pokrywki 15 minut.
Podawaj jako osobne danie lub jako dodatek warzywny.