Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Mocno czekoladowe muffinki
Intensywne w smaku, lekko wilgotne i proste w przygotowaniu.
Porcji
12
sztuk
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Składniki
2
szklanki
mąki pszennej
2/3
szklanki
ciemnego kakao
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
1
szklanka
cukru
1 1/4
szklanki
kwaśnej śmietany
1/2
szklanki
oleju
1
łyżka
ekstraktu waniliowego
1/4
łyżeczki
soli
150
g
posiekanej czekolady
2-3
łyżki
cukru perlistego
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Mąkę, kakao, proszek oraz sól przesiej do miski i odstaw.
Jajka ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym do białości.
Następnie dodaj olej i zmiksuj do połączenia się składników. Najlepiej dolewać olej stopniowo, nie przerywając ubijania.
Dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia.
Wsyp suche składniki i połącz wszystko w jednolite ciasto.
Dodaj 2/3 posiekanej czekolady i wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek na muffinki do 2/3 wysokości papilotek, a następnie posyp pozostałą czekoladą i cukrem perlistym.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Upieczone muffinki powinny być wyrośnięte, miękkie, ale sprężyste.
Ostudź.