Imbir zetrzyj na drobnej tarce, chili drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
Łososia podziej na porcje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym sosem.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zagotuj wodę na makaron.
Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aż zmięknie. Odcedź i przelej zimną wodą.
Łososia wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 7-10 minut, w zależności od wielkości kawałków.
W międzyczasie w woku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego.
Z pak choi odetnij końcówkę tak, by liście się rozdzieliły. Wrzuć do woka i podsmaż z posiekanym czosnkiem aż zaczną mięknąć. Podlej bulionem i duś przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj olej sezamowy i skrop sokiem z limonki. Zdejmij z ognia i przełóż na talerze razem z wiązką makaronu.
Dodaj upieczonego łososia i polej powstałym sosem.
Gotowe danie posyp posiekanymi orzeszkami i świeżym chili jeśli lubisz pikantne dania.