Pieczone pieczarki portobello - przystawka na ciepło
Porcji 4-5 os.
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
250gpieczarek portobello
200gdrobnych pieczarek brązowych
50mloliwy EV
2-3ząbkiczosnku
25gmasła
1/4łyżeczkisuszonego tymianku
1/4łyżeczkisuszonego majeranku
skórka i sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
sólświeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki oczyść i dokładnie osusz. Nie mocz otwartych kapeluszy w wodzie.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę oliwy i oprósz tymiankiem i majerankiem. Ułóż kapelusze pieczarek blaszkami do góry i lekko obtocz w oliwie.
Skrok grzyby pozostałą oliwą, posyp posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
W każdym kapeluszu połóż niewielką ilość masła.
Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5 minut - można włączyć funkcję grill.
Wyjmij z piekarnika, posyp skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym sokiem.
Przełóż na półmisek. Podawaj na ciepło.
Podpowiedzi i notatki
Rada: Aby uzyskać pełne wegetariańskie danie, ułóż pieczarki na rukoli i posyp pokruszoną fetą. Skrop pozostałym sosem z dna naczynia po pieczeniu grzybów.