Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Szwedzkie korzenne ciasteczka z melasą
Drukuj przepis
Czas przygotowania:
3
hours
Czas gotowania:
10
minutes
Czas całkowity:
3
hours
10
minutes
Okazja:
Deser
Porcji:
50
szt.
Składniki
▢
2
szklanki
mąki pszennej
▢
1
jajko
▢
1/4
szklanki
melasy
▢
1
szklanka
cukru
2/3+1/3
▢
125
g
masła
▢
1,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
▢
3
łyżeczki
korzennej przyprawy do piernika
▢
1/2
łyżeczki
cynamonu
▢
szczypta
soli
Przygotowanie krok po kroku
Miękkie masło utrzyj z 2/3 szklanki cukru na puch za pomocą robota kuchennego przez około 5 minut.
Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj melasę i ponownie krótko zmiksuj.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz przyprawy. Dodaj do masy maślanej i zagnieć lub wymieszaj jednolite ciasto.
Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
Schłodzone ciasto podziel na kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i obtocz w pozostałym cukrze. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Kulki ciasta ułóż na blasze zachowując średnie odstępy (ciastka lekko się rozleją i urosną). Piecz około 8-10 minut.
Od razu po wyjęciu spłaszcz każde ciasteczko np szklanką. Ostudź na kratce, przechowuj w szczelnym pojemniku do tygodnia.
Wypróbowałeś przepis?
Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy