Świąteczne odrywane bułeczki ze śliwką, gorgonzolą i szynką parmeńską - KONKURS!
Porcji 6-8 os.
Czas przygotowania 1 godzinagodzinę
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Składniki
450gmąki pszennej typ 650
250gsuszonych/wędzonych śliwek
120gszynki parmeńskiej
100ggorgonzoli
7gdrożdży instant
280mlletniej wody
30mloliwy EV
1/2łyżeczkicukru
1/2łyżeczkisoli
1/2łyżeczkicynamonu KAMIS
4-5ziarengoździków KAMIS
3-4ziarnaziela angielskiego KAMIS
przyprawa ognista KAMIS
50gorzechów włoskich
sól himalajska w młynku KAMIS
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami i 1/2 łyżeczki cukru. Dodaj sól i stopniowo dolewaj letnią wodę, jednocześnie zarabiając dość miękkie ciasto. Gdy osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj oliwę i zagniataj 10-15 minut lub w robocie kuchennym z hakiem do momentu aż stanie się głądkie i elastyczne. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około 1-1,5h)
Śliwki oprósz cynamonem, dodaj ziele angielskie i goździki i zalej gorącą wodą. Odstaw pod przykryciem na około 1 godzinę. Następnie odcedź i delikatnie osusz.
Do każdej śliwki włóż niewielką ilość gorgonzoli i owiń kawałkiem szynki parmeńskiem. Całość oprósz ognistą przyprawą w młynku KAMIS wg uznania.
Wyrośnięte ciasto podziel na około 25 małych cząstek. Każdą rozwałkuj lub rozpłaszcz w dłoni i włóż po jednej przygotowanej śliwce. Sklej ciasto, tworząc niewielkie bułeczki.
Uformowane kulki układaj obok siebie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc choinkę i zachowując 1-2cm odstępu. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 10-15 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200ºC
Wyrośniętą choinkę posmaruj lekko oliwą i oprósz solą himalajską. Piecz około 20-30 minut na złoty kolor.
Przed podaniem posyp uprażonymi i posiekanymi orzechami i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Pieprz mielony bezpośrednio przed użyciem ma wyjątkowy aromat.
Podawaj do czerwonego barszczu. Do jego przygotowania możesz użyć przyprawy do barszczu czerwonego KAMIS.