Mąkę przesiej do miski.Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 30-60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i przełóż na dno i boki blachy. Nakłuj gęsto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piecz przez około 10-12 minut na jasnozłoty kolor. Przestudź w formie.
Grzyby podsmaż krótko na maśle. Odstaw.
W niewielkim naczyniu rozmąć jajko ze śmietaną, dodaj skórkę otartą z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Białą część dymki posiekaj lekko nożem (powstanie coś na kształt miotełki).
Na podpieczony i przestudzony spód tarty wylej śmietanę z jakiem, rozłóż na całej powierzchni dymkę i grzyby. Zapiecz w 180ºC przez około 20 minut. Na 2 minuty przed końcem posyp tartę pokruszoną gorgonzolą, a przed podaniem natką pietruszki.