Grillowana ryba z pietruszkową gremolatą - karmazyn
Porcji 3
Czas przygotowania 10 minutesmins
Czas gotowania 5 minutesmins
Czas całkowity 15 minutesmins
Składniki
ok. 650g filetów z karmazyna3-4 sztuki
pęczek pietruszki
35gmigdałów w słupkach
30gsuszonej żurawiny
50gczerwonej cebuli
1łyżkabrązowego cukru
2łyżkioctu z czerwonego wina
płatki chili - ilość wg uznania
50mloliwy EV
sólpieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na suchej patelni zrumień migdały.
Pietruszkę i cebulę drobno posiekaj.
W niewielkim naczyniu wymieszaj posiekaną pietruszkę, cebulę, opłukaną pod wodą żurawinę oraz migdały. Dodaj cukier, ocet oraz ok. 30ml oliwy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.
Filety oczyść i dokładnie osusz. Lekko nasmaruj mięso od strony skóry oliwą. Oprósz solą i pieprzem po stronie mięsa. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułóż filety skórą do dołu. Smaż przez około 1-2 minuty w zależności od wielkości porcji mięsa - skóra powinna ładnie się zrumienić, a mięso ryby zrobić się w 2/3 wysokości białe. Odwróć filety na drugą stronę i po około 30 sekundach zdejmij patelnię z kuchenki.
Rybę przełóż na talerze. Na mięsie rozłóż gremolatę.
Podawaj od razu. Do dania możesz podać ryż lub warzywne puree.