Brokuła podziel na różyczki i obgotuj krótko, około 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź i schłódź szybko w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem kostek lodu. Dzięki temu brokuł zachowa ładny zielony kolor i pozostanie jędrny.
Migdały upraż na suchej patelni do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się.
Ser zetrzyj na tarce.
Za pomocą malaksera lub blendera rozdrobnij migdały, ser, około połowę brokuła, natkę oraz oliwę na pesto. Resztę brokuła podziel na pojedyncze, małe różyczki.
Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu
Na maśle obsmaż krótko oczyszczone kurki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zdejmij z ognia i na gorącą jeszcze patelnię dodaj świeżo ugotowany makaron, przygotowane wcześniej pesto oraz różyczki brokuła.
Dopraw płatkami chili i delikatnie wymieszaj całość np potrząsając lekko patelnią.
Podawaj od razu.
Podpowiedzi i notatki
1.Do pesto można wykorzystać także grubą łodygę brokuła. W tym celu należy ją obrać z twardej skóry oraz pokroić na plastry lub w kostkę. Łodyga gotuje się o 2-3 minuty dłużej niż różyczki.2. Parmezan nie jest serem wegetariańskim! W tej wersji pomiń go lub zastąp dozwolonym odpowiednikiem.