1kgświeżych pomidorówlub 1 puszka pomidorów bez skórki
150mlbiałego wina - wytrawnego lub półwytrawnego
ok. 300ml bulionuopcjonalnie woda
1łyżkaświeżego oreganopo posiekaniu lub 1/2 łyżezki suszonego
2łyżkiświeżej bazyliipo posiekaniu
400gmakaronu tagliatellelub pappardelle
50mlsłodkiej śmietanki
sólpieprz do smaku, opcjonalnie - szczypta cukru
oliwa
Sposób przygotowania
Mięso oczyść z błon i pokrój w dość dużą kostkę. Na niewielkiej ilości oliwy zrumień mięso z każdej strony.
pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zrumienionego mięsa i podsmaż aż warzywa zaczną mięknąć.
Całość podlej winem. Za pomocą drewnianej łopatki zeskrob z dna patelni wszystko, co do niej przywarło. Odparuj wino.
Dodaj pokrojone pomidory. Ponownie podsmaż, a gdy pomidory odparują, podlej bulionem lub opcjonalnie wodą. Dopraw lekko solą, pieprzem i oregano.
Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie na tyle miękkie, że da się je porozrywać widelcem.
Dodaj śmietankę i dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Jeśli nie używasz świeżej bazylii (chociaż gorąco polecam), możesz wykorzystać suszoną, zmniejsz jednak jej ilość do 1/2 łyżeczki i dodaj ją już podczas duszenia mięsa.