Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki lub ćwiartki. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Ziemniaki można też ugotować w mundurkach, a następnie usmażyć na patelni. Przestudź.
Groszek przelej wrzątkiem - wystarczy, że się lekko sparzy, nie wymaga gotowania.
W dużej misce wymieszaj szpinak, cebulę pokrojoną w piórka, groszek, plasterki rzodkiewki i szczaw.
W niewielkim naczyniu wymieszaj energicznie składniki dressingu - musztardę, miód, ocet, sól, pieprz i oliwę. Jeśli dressing okaże się zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody mineralnej.
Do warzyw dodaj przestudzone ziemniaki - gorące ugotowałyby szpinak - i polej dressingiem na krótko przed podaniem. Wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.