Grillowana pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków
Porcji 2
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
2niezbyt duże piersi kurczaka
200gdrobnych młodych ziemniaków
400gświeżego bobupoza sezonem można użyć mrożonego
1czerwona cebula
1cytryna
2-3gałązki estragonu
pęczek natki pietruszki
1-2ząbkówczosnku
oliwa
sólpieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz dokładnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki estragonu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól i pieprz. Skrop oliwą o obtocz mięso w marynacie. Pozostaw na 30-60 minut.
Ziemniaki oczyść (młode wystarczy tylko umyć dokładnie) i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odparuj.
Bób ugotuj w dużej ilości wrzątku z niewielką ilością soli i cukru przez około 5 minut (starsze ziarna kilka minut dłużej, trzeba sprawdzać w trakcie), następnie przelej zimną wodą i obierz z łupin.
Na patelni grillowej lub ruszcie upiecz mięso na złoty kolor z obu stron. W zależności od wielkości piersi czas będzie się różnił. Powinno zająć to od 8-12 minut. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, by odpoczęło.
Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj bób i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw skórką otartą z cytryny i pozostałym sokiem, posiekaną natką, solą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj.
Jeśli planujesz przygotować sałatkę wcześniej, możesz to zrobić, jednak dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. Bób w dressingu straci kolor, a cebula zabarwi całość na siny kolor.