Mleko podgrzej lekko - powinno być letnie, nie gorące. Wlej do miski, dodaj drożdże, oprósz cukrem i pozostaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do rozczynu dodaj przesianą mąkę, rozmącone jajka, cukier i cukier waniliowy, sól i zacznij zarabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy składniki się połączą, dodaj olej i roztopione masło. Zagniataj aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne i gładkie. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki mąki (nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt zwarte).
Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 45 minut lub do podwojenia objętości.
W międzyczasie zagnieć kruszonkę. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
W każdej drożdżówce zrób wgłębienie za pomocą szklanki. Dość głębokie, ale uważając, by nie przerwać ciasta.
Do ricotty dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i włóż po porcji serka do każdego wgłębienia drożdżówki. Na koniec wciśnij po kilka truskawek i posyp obficie kruszonką.
Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, około 20-25 minut.