Soczewicę zalej wodą, dodaj łyżkę oliwy, małą gałązkę rozmarynu, dopraw lekko solą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Soczewica powinna być miękka, ale wciąż jędrna i nie rozpadać się.
Dynię obierz i pokrój w kostkę.
Grzyby oczyść i osusz. Duże sztuki możesz lekko pokroić.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W naczyniu żaroodpornym ułóż płasko pokrojoną dynię i grzyby. Skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kawałek rozmarynu i tymianek i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Po 15 minutach dodaj pekany i posyp pokrojonym masłem. Dopiecz warzywa do miękkości przez kolejne 15 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.
Dynię z grzybami delikatnie połącz z ugotowaną soczewicą i rukolą.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego mięsa, np wołowego burgera.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy