Ciepła sałatka z dynią, kurkami, soczewicą i pekanami
Porcji 4
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
1kgdyni piżmowej lub hokkaido
250gkureklub boczniaków poza sezonem
150gzielonej soczewicy
100gorzechów pekan
50gmasła
1gałązka rozmarynu
1gałązka tymianku
70grukoli
sólpieprz
oliwa
Sposób przygotowania
Soczewicę zalej wodą, dodaj łyżkę oliwy, małą gałązkę rozmarynu, dopraw lekko solą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Soczewica powinna być miękka, ale wciąż jędrna i nie rozpadać się.
Dynię obierz i pokrój w kostkę.
Grzyby oczyść i osusz. Duże sztuki możesz lekko pokroić.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W naczyniu żaroodpornym ułóż płasko pokrojoną dynię i grzyby. Skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kawałek rozmarynu i tymianek i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Po 15 minutach dodaj pekany i posyp pokrojonym masłem. Dopiecz warzywa do miękkości przez kolejne 15 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.
Dynię z grzybami delikatnie połącz z ugotowaną soczewicą i rukolą.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego mięsa, np wołowego burgera.