Puszka 500-600ml słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku
200gmieszanych bakaliirodzynki, orzechy, pekany, suszone morele, żurawina, nerkowce, migdały itp.
200gciemnej czekolady
50gmasła
1łyżkamleka
Sposób przygotowania
Mleko skondensowane w zamkniętej puszce wstaw do garnka i zalej wodą do połowy wysokości. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny, a następnie pozostaw w garnku do całkowitego ostudzenia. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem. Jeśli używasz gotowego kajmaku, pomiń ten etap.
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Rozwałkuj lub wyklej spód blaszki.
Ciasto przykryj pergaminem i wysyp suchym ziarnem np. grochem lub fasolą lub użyj kuleczek do obciążania kruchego ciasta. Pominięcie tego etapu spowoduje, że ciasto nadmiernie wyrośnie podczas pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 15 minut lub do chwili aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.
Wyjmij ciasto i ostrożnie zdejmij obciążenie. Nakłuj je gęsto widelcem i wstaw ponownie do piekarnia, aby się dopiekło. Powinno to zająć kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto jest złociste i wypieczone od spodu.
Ostudź.
Kajmak przełóż do miski i wymieszaj z bakaliami. Jeśli jest zbyt gęsty, lekko podgrzej.
Masę wyłóż na spód z ciasta i wygładź szpatułką. Odstaw do lodówki, by całość zastygała.
Czekoladę pokrusz, dodaj masło i mleko i podgrzewaj nad kąpielą wodną do połączenia się składników w gładką, jednolitą masę. Polej nią ciasto i odstaw do całkowitego zastygnięcia.