Masło, połamaną czekoladę, porto, mleko, cukier, cukier trzcinowy oraz kakao podgrzewaj często mieszając w garnku do chwili aż wszystkie składniki się połączą. Nie musisz doprowadzać do wrzenia. Przestudź.
Do masy dodawaj po jednym jajku mieszając.
Następnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem i solą.
Ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz około 60 minut lub do chwili aż ciasto będzie sprężyste (do "suchego patyczka")
Ostudź.
Ze Śliwek usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i zalej porto. Gotuj, aż owoce zaczną się rozpadać.
Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek.
Całość powinna mieć konsystencję musu. W razie konieczności jeszcze zredukuj.
Dodaj połamaną gorzką czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Przestudź.