Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Chili con carne - prosta i smaczna potrawa jednogarnkowa kuchni meksykańskiej
Porcji
4
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
35
minuty
minut
Składniki
500
g
mielonej wołowiny lub ewentualnie mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
500
g
czerwonej papryki
1
cebula
2
ząbki
czosnku
puszka pomidorów w zalewie
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1/2
łyżeczki
kuminu
1/2
łyżeczki
oregano
łyżeczka
cukru
płatki chili do smaku
ostra i słodka papryka mielona
2
łyżki
sosu sojowego
2-3
łyżki
oleju
sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj cebulę z czosnkiem, oprósz utłuczonym w moździerzu kminem rzymskim i podsmaż.
Następnie stopniowo dodawaj mięso. Podsmaż.
Do wysmażonego mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż kolejne 5 minut aż lekko zmięknie.
Dodaj pomidory (krojone) i dopraw sosem sojowym, oregano, papryką i chili i duś razem około 10 minut pod przykryciem.
Na koniec dodaj osączoną fasolkę i kukurydzę i dopraw do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
Podawaj z pieczywem lub tortillą.
Okazja:
Danie główne
Rodzaj dania:
Jednogarnkowe