Cynamonowe ciasto z jabłkami - proste ciasto typu salceson
Porcji 20cm x 30cm
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
2szklankimąki pszennejtortowej
1/2szklankipłynnego miodu
2/3szklankicukru
4jajka
200gmasła lub margaryny + 50g do posmarowania jabłek
2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2łyżkicynamonu
około 2 kg jabłek
Sposób przygotowania
Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Połowę pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pozostałe zanurzyłam na chwilę w wodzie z tego samego powodu.
Masło rozpuściłam uważając, by się nie przypaliło i odstawiłam do przestudzenia.
Wszystkie składniki ciasta wymieszałam ze sobą, a następnie dodałam pokrojone cząstki jabłek. Wymieszałam.
Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe jabłka pokroiłam w cienkie półplasterki i ułożyłam na wierzchu ciasta tak, by lekko na siebie zachodziły.
Jabłka posmarowałam miękkim masłem i wstawiłam do piekarnika.