Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Pikantny sos śliwkowo-paprykowy - świetny do mięs
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
2
godziny
godzin
Czas całkowity
2
godziny
godzin
20
minuty
minut
Składniki
2
kg
śliwek
ok 10 papryczek chili
dodaj tyle, by dostosować stopień ostrości do własnych upodobań
kawałek
imbiru wielkości kciuka
ok 4 ząbki czosnku
25
dkg cukru
2
łyżki
soli
1
szklanka
octu
Sposób przygotowania
Śliwki, imbir oraz chili i czosnek zmiksowałam w blenderze.
Całość przelałam do garnka o grubym dnie i gotowałam przez 2 około godziny, jak powidła.
Gdy śliwki zgęstniały i ściemniały wystarczająco dodałam cukier, sól i ocet i jeszcze chwilę gotowałam, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gorący sos przelałam do małych słoiczków, a następnie zapasteryzowałam.
Sos podaję do wędlin i mięs.
Okazja:
Przetwory