bułka tarta do panierowania lub panier bezglutenowy
ulubiona sałata do podania
sok z cytryny
szalotka
oliwa
sól/pieprz
Sposób przygotowania
Płatki owsiane wsyp do miski. Wbij jajko i zalej zimnym mlekiem (opcjonalnie wodą). Odstaw na 1-2 godziny, by płatki wchłonęły wilgoć.
W tym czasie ugotuj ryż. Studzę.
Gdy ryż jest zimny, dodaj go do płatków owsianych. Wymieszaj.
Dodaj siekany szczypiorek oraz natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuj średniej wielkości kotleciki, dość mocno ściskając, by nie rozpadły się podczas smażenia.
Panieruj w jajku i bułce i smaż na rumiano na oliwie lub oleju z każdej strony.
Do sałaty dodaj posiekaną szalotkę, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Oprósz solą i pieprzem do smaku. W innej wersji można całość skropić vinaigrettem lub dressingiem jogurtowym.