Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Puszysty sernik z jeżynami.
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Składniki
500
g
chudego sera twarogowego
np. trzykrotnie mielonego
100
ml
śmietanki kremówki
120
g
cukru
2
łyżki
cukru waniliowego
4
jajka
1
budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym
ok. 400g świeżych jeżyn
lub innych miękkich owoców
ok. pół szklanki migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
Kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez minimum 30min.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Sam spód (bez boków) wykleić cieniutką warstwą kruchego ciasta i odstawić do lodówki, by się nie ogrzewało.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Dodać ser i śmietankę, a następnie budyń i dokładnie połączyć.
Na koniec stopniowo dodawać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką.
Na kruchy spód wylać około połowę masy serowej, ułożyć na niej jeżyny i zalać resztą sera.
Wierzch posypać płatkami migdałów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około godzinę. Gdy sernik zbyt mocno się rumieni, można po 40 minutach przykryć go folią aluminiową.
Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, by zapobiec opadnięciu.
Okazja:
Wypieki