Ostrym nożem ściąć wierzch patisona. Posłuży on jako przykrycie.
Łyżeczką do wykrawania kulek z melona lub zwykłą łyżką usunąć pestki i wyrzucić. Następnie w ten sam sposób wydrążyć miąższ, pozostawiając dość cienką warstwę. Miąższ odłożyć do miseczki. Większe kawałki można pokroić.
Cebulę i pieczarki pokroić i zeszklić na oliwie. Zdjąć z patelni i wrzucić odłożony miąższ na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażyć. Na koniec rozdrobnić widelcem.
Mięso pokroić w drobną kostkę.
Miąższ, mięso, cebulę i pieczarki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekany koperek, jajka, śmietanę i starty ser. Wszystko wymieszać i przełożyć do wydrążonego patisona. Z góry oprószyć jeszcze lekko serem i przykryć odciętym kawałkiem.
Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C aż patison będzie miękki. U mnie było to około 45min.