Umyte marchewki obierz cienko. Osusz. Na płaskiej dużej blasze wyłóż papier do pieczenia i wysyp marchewki tak, aby stanowiły pojedynczą warstwę. Skrop połową oliwy, miodem oraz sokiem z 1/2 cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj, by warzywa całkowicie pokryły się przyprawami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do momentu aż będą miękkie i przypieczone.
Zagotuj wodę. Do miski wsyp kuskus, dodaj resztę oliwy i skórkę otartą z cytryny. Zalej wrzątkiem. Wody powinno być 1cm ponad warstwą kaszki. Przykryj i pozostaw do napęcznienia. Gdy kaszka wchłonie całą wodę, dopraw solą i niewielką ilością soku z cytryny. Wymieszaj widelcem.
Kuskus wysyp na duży półmisek, dodaj upieczoną marchew i ewentualnie sadzone jajka z płynnym żółtkiem.