Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Mus mascarpone z mango i pitają
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Składniki
250
g
serka mascarpone
200
g
śmietany kremówki 30-36%
1/3
szklanki
drobnego cukru
2
żółtka
2
łyżki
białego wina półsłodkiego
1 do
jrzałe mango
1
pitaja/smoczy owoc
Sposób przygotowania
Składniki musu ogrzej do temperatury pokojowej (oprócz kremówki, która ma być schłodzona).
Żółtka z cukrem ubijaj nad kąpielą wodną do uzyskania jasnej puszystej masy. Dodaj wino i wymieszaj.
Kremówkę ubij na półsztywno.
Mascarpone zmiksuj krótko, dodaj pianę z żółtek i wina i połącz łopatką.
Dodaj ubitą kremówkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Mus przełóż do rękawa cukierniczego możesz też nakładać mus łyżką)
Mango obierz, usuń pestkę. Miąższ zmiksuj na gładko. Pitaję przekrój na pół, usuń skórkę i pokrój w 1cm kostkę.
Na dno szklanek wykładaj po porcji mango, następnie musu i posyp kostką z pitaji.
Schładzaj przez około 1-2 godziny.
Porada: W wersji bezalkoholowej, wino zastąp 1 łyżką soku z cytryny.
Okazja:
Deser