2łyżkikaparów lub 2 łyżki musztardy z całych ziaren gorczycy
sólpieprz, ostra papryka
100gżółtego seranp ementalera
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
W niewielkim garnku roztop masło, uważając by się nie przypaliło. Dodaj posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Zeszklij, nie rumień.
Dodaj mąkę i stale mieszając przesmaż przez chwilę. Dodaj zimne mleko i energicznie wymieszaj, by nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia mieszając. Dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw.
Jajka przekrój na pół, żółtka przełóż do miseczki.
Do żółtek dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i posiekane kapary lub musztardę. Wymieszaj dokładnie, rozdrabniając widelcem żółtka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Masa powinna być dość pikantna.
Tak przygotowaną masą, wypełnij białka jajek.
Do sosu koperkowego dodaj resztę kwaśnej śmietany i przelej całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż faszerowane jajka - powinny być co najmniej do połowy zanurzone, aby nie spiekły się w piekarniku.
Całość posyp tartym ementalerem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 20-25 minut.
Przed podaniem oprósz grubo mielonym pieprzem i udekoruj koperkiem.