Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
No ratings yet
Pieczona dorada z salsą ananasową
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
20
minutes
mins
Czas gotowania
10
minutes
mins
Czas całkowity
30
minutes
mins
Składniki
4
dorady
około 1,5kg łącznie
1/2
świeżego ananasa
1
papryczka chili
1
mała czerwona cebula ok 100g
1
limonka
2
łyżki
posiekanej kolendry + kilka gałązek do dekoracji
35
ml
oliwy dobrej jakości
1/2
łyżeczki
świeżo mielonego kolorowego pieprzu
1/2
łyżeczki
cukru
opcjonalnie
sól
do smaku
Sposób przygotowania
Dorady umyj i oczyść dokładnie z łusek i wnętrzności. Osusz i natnij skórę w kilku miejscach.
Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę i chili drobno posiekaj.
W misce wymieszaj ananasa, cebulę, posiekaną kolendrę i chili.
Dodaj skórkę otartą z limonki i sok z 1/2 owocu.
Skrop oliwą i dopraw do smaku solą, kolorowym pieprzem i cukrem. Odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 220°C - grill.
Rybę ułóż na blasze do pieczenia. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z pozostałej połowy limonki i oliwą.
Piecz rybę po 10-12 minut z każdej strony pod rusztem do zarumienienia się skórki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od wielkości ryby.
Podawaj z salsą udekorowane kolendrą.
Okazja:
Danie główne