Miękkie masło utrzyj z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym na jasną, kremową masę przez około 5 minut.
Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
Mąkę przesiej z solą, sodą i proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
Dodawaj do masy maślanej na zmianę po części mąki i maślanki, zaczynając i kończąc na mące. Wymieszaj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść) i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut lub do "suchego patyczka".
Tuż przed końcem czasu pieczenia sprawdzaj, czy już jest upieczone, aby nie przesuszyć ciasta.
Ostudź na kratce.
Składniki masy krówkowej włóż do garnka o grubym dnie i gotuj na niewielkim ogniu często mieszając (masa wykazuje tendencje do przypalania) do chwili aż masa zgęstnieje, osiągnie karmelowy kolor i będzie pokrywać zanurzoną łyżkę.
Odstaw masę na 10-15 minut, a następnie przełóż nią ciasto podzielone na trzy warstwy i posmaruj z wierzchu.