Ryba z patelni - obiad na szybko. Lekko i smacznie
Porcji 4os.
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
700gfiletów z czarnego dorsza
2sztkalarepy
180gzielonego groszkumoże być mrożony
1pęczek koperku
50mloliwy
30gmasła klarowanego
1/2sztcytryny
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania
Rybę oczyść, zdejmij skórę. Osusz.
Kalarepę obierz. Wydrąż kuleczki lub pokrój 2-3 cm kostkę. Obgotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Pod koniec gotowania wrzuć groszek. Po minucie odcedź całość i przelej zimną wodą.
Na rozgrzaną patelnię wylej niewielką ilość oliwy. Smaż dorsza oprószonego solą i pieprzem po około 2 minuty z obu stron.
Na drugiej patelni podsmaż krótko warzywa na maśle klarowanym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na każdy talerz wyłóż porcję warzyw. Wyłóż porcję ryby na wierzch i obficie posyp poszarpanym koperkiem. Rybę polej masłem, które pozostało na patelni i skrop cytryną.