Wariacja na temat kurczaka po krakowsku ze sznurem czerwonych korali z grillowanych pomidorków
Porcji 3os.
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
500gpiersi kurczaka
1szklankaugotowanej kaszy krakowskiej
3suszone pomidory
1cebula
1-2ząbkiczosnku
1/2pęczka natki pietruszki
1jajko
bułka tarta do panierowania
mąka do panierowania
1cytryna
sól morska/świeżo mielony czarny pieprz
250gpomidorków koktajlowych
bulion drobiowy do gotowania kaszy
+ igły do szaszłyków
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka nacięłam, tak, by zwiększyć ich powierzchnię i lekko rozbiłam tłuczkiem.
Kaszę wymieszałam z białkiem jajka i wysuszyłam na lekko rozgrzanej patelni. Następnie ugotowałam w bulionie. Odstawiłam do lekkiego przestudzenia.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam i zeszkliłam na niewielkiej ilości oliwy.
Suszone pomidory posiekałam.
Kaszę wymieszałam z cebulą i czosnkiem, posiekaną natką, suszonymi pomidorami oraz surowym żółtkiem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Mięso skropiłam lekko sokiem z cytryny i nałożyłam farsz z kaszy. Zwinęłam w rolady i spięłam igłami. Oprószyłam solą i pieprzem. Opanierowałam w mące, roztrzepanym białku i bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlałam kilka łyżek oliwy i szybko obsmażyłam mięso na złoty kolor.
Następnie przełożyłam roladki na blachę i dopiekałam w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Upieczone mięso odstawiłam na 5 minut. Po tym czasie delikatnie usunęłam szpilki i pokroiłam w plastry.
Gdy mięso odpoczywało nabiłam pomidorki na drewniane szpilki do szaszłyków. Na łyżce oliwy z suszonych pomidorów obsmażyłam kilka minut. Nie powinny się rozgotować, a jedynie lekko zmięknąć.
Podałam od razu.
Podpowiedzi i notatki
Moje rady: W razie problemów z zakupem kaszy krakowskiej można zastąpić ją kaszę jęczmienną, wiejską lub nieprażoną gryczaną.