Prosty sos grzybowy do makaronów, mięs, kopytek, placków ziemniaczanych oraz wielu innych. Stanowi bazę wyjściową do prostych dań obiadowych na różne okazje.
Porcji 4os.
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
500gświeżych kurek
1średnia cebula
1ząbekczosnku
2łyżkioleju
100mlbiałego wytrawnego wina
100mlkremówki 30%
sól
biały pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie czyszczę i szybko płuczę w zimnej wodzie. Osączam, drobne pozostawiam w całości, większe kroję.
Cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej i dodaję cebulę, po chwili czosnek. Pozostawiam do zeszklenia.
Dodaję osuszone grzyby i podsmażam chwilę. Następnie podlewam winem i duszę aż płyn się zredukuje.
Doprawiam solą i pieprzem, wlewam kremówkę i doprowadzam do wrzenia. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Zdejmuję z ognia i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Podaję z ulubionymi dodatkami np makaronem tagliatelle, kopytkami, ze smażonym mięsem itp.