150gzółtych topliwych serów o wyraźnym smakuemmentaler, dojrzewająca gouda dobrej jakości, cheddar itp lub mieszanka
1łyżkamasła
1łyżkamąki pszennej
1łyżeczkamusztardy dijon
2łyżkiposiekanej natki pietruszki
szczyptagałki muszkatołowej
biały pieprz
sól
1liśćlaurowy
1ziarnoziele angielskie
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce minimum godzinę.
Ramekiny odwróciłam do góry dnem, wyłożyłam starannie pergaminem.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam cienko pomiędzy warstwami folii spożywczej. Wycięłam 4 okręgi odpowiadające wielkością ramekinom wraz z brzegami. Każdy okrąg ciasta przełożyłam na wyłożone papierem do pieczenia foremki tworząc miseczki.
Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekałam przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Podpieczone miseczki powinny być już chrupkie, by nie rozpadły się podczas drugiego pieczenia.
Miseczki schłodziłam. Powinny być całkowicie zimne.
Masa sufletowa:
Masło rozpuściłam w niewielkim garnku, gdy było już płynne, oprószyłam mąką i zrobiłam jasną zasmażkę. Stale mieszając dolewałam wąską strużką chłodne mleko aż powstał beszamel. Sos doprawiłam gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, dodałam ziarno ziela angielskiego i liść laurowy i często mieszając gotowałam przez 3 minuty. Następnie sos zdjęłam z ognia i odstawiłam na 5 minut.
W tym czasie posiekałam pietruszkę, starłam sery i oddzieliłam żółtka od białek.
Do przestudzonego sosu wmieszałam trzepaczką żółtka, musztardę, ser i natkę. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia do temperatury pokojowej.
Rozgrzałam piekarnik do 200°C.
Białka ubiłam ręcznie (tak łatwiej osiągnąć właściwy stopień ubicia), na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do beszamelu dodałam najpierw łyżkę białek, delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam resztę i ostrożnie połączyłam składniki łopatką. Masa nie powinna być jednolita, drobinki białek mogą zostać nierozmieszane. Lepiej mniej niż za dużo.
Masę sufletową delikatnie przełożyłam do miseczek z ciasta piwnego.
Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 10 minut. Następnie obniżyłam temperaturę do 175°C i dopiekałam przez kolejne 20 minut aż suflety wyrosły i się zrumieniły.
Serwowałam natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Podpowiedzi i notatki
1. Beszamel i miseczki można przygotować dzień wcześniej i przed podaniem ubić białka, wymieszać i upiec.2. Pod żadnym pozorem nie należy uchylać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia sufletów. Opadną i nie będą się nadawały do zaserwowania.