Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie błyszcząca, dodać żółtka i połączyć.
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać.
Dodać ciepłe mleko, pianę i roztopione i ostudzone masło, olej i esencję. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk, ale nie może być zbyt twarde. Gdyby tak się jednak stało, należy dodać odrobinę więcej mleka.
Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotować kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła dodać mąkę i cukier puder. Zagnieść razem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku - zbrylać się ściśnięta w dłoni i rozpadać pod palcami. Odstawić do lodówki do chwili wyłożenia na ciasto.
Rabarbar dokładnie obrać i dość drobno pokroić.
Wyrośnięte ciasto zwilżyć wodą. Wysypać rabarbar, a następnie kruszonkę.
Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć i ustawić temperaturę na 200
°C. Od chwili osiągnięcia maksymalnej temperatury piec ok 35-40 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, a kruszonka lekko złocista.