Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i słonecznikiem
Porcji
6
os.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
1/2
niedużej główki czerwonej kapusty
1
jabłko
2
łyżki
rodzynek
4
łyżki
słonecznika
1
cytryna
sok
1
łyżeczka
cukru
2
łyżki
oleju lub oliwy
sól
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Rodzynki i ziarna słonecznika zalać w osobnych miseczkach wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 1-2 godziny.
Kapustę drobno poszatkować.
Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem z cytryny i olejem. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Okazja:
Przystawka, Sałatka