Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Sałatka z roszponki z jajkiem i oktuchami
Porcji
1
os.
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
Czas całkowity
20
minuty
minut
Składniki
garść roszponki
lub innej ulubionej sałaty
1
jajko
1
mała szalotka
2
łyżki
grubo mielonej bułki tartej
najlepiej własnej produkcji
1-2
łyżki
oliwy aromatyzowanej chili lub czosnkiem
2
łyżki
soku z cytryny
sól morska
czarny pieprz
oliwa do skropienia sałaty
Sposób przygotowania
Jajko ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i pokroić na ćwiartki.
Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na dnie miseczki.
Szalotkę posiekać w piórka. Oprószyć sałatę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać bułkę i usmażyć na jasnozłoty kolor.
Jajko ułożyć na sałacie. Skropić lekko oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą morską do smaku..
Sałatkę posypać z wierzchu chrupiącą bułką tartą.
Wszystko oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Okazja:
Sałatka