Chleb pszenny na drożdżach - prosty i szybki do przygotowania
Porcji 20cm keksówka
Czas przygotowania 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 2 godzinygodzin
Składniki
2,5szklankimąki tortowej
210mlletniego mleka
50gmiękkiego masła
20gdrożdży
1płaska łyżeczka cukru
1,5łyżeczkisoli
ziarnasezamu do posypania
150ggorzkiej czekolady 70%lub wyżej - w ekstremalnie czekoladowej wersji nawet 200g
1łyżkagruboziarnistej soli morskiej
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Dodać cukier i zamieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki (bez czekolady i soli morskiej) i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, nieklejące się do rąk.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę i razem zagnieść. Uformować podłużny bochenek. Najlepiej, gdyby czekolada jak najmniej znajdowała się na wierzchu. Ciasto przełożyć do spryskanej olejem keksówki o długości 20cm i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięty chlebek posmarować mlekiem i oprószyć solą morską. Piec przez 30 minut.