Wielkanocne zajączki - drożdżówki z czekoladą i migdałami
Porcji 10sztuk
Czas przygotowania 1 godzinagodzinę
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę20 minutyminut
Składniki
2 1/4szklankimąki pszennej
12gświeżych drożdży
1/2szklankiletniego mleka
1jajko
1żółtko
50gcukru z prawdziwą laską wanilii
45grozpuszczonego masła
szczyptasoli
150gmlecznej czekolady
1/4szklankiśmietany 30-36%
50-70gmigdałów
ponadto:
1żółtko do posmarowania
2łyżkimleka
czekolada lub kuwertura do dekoracji
lukier plastycznymasa marcepanowa lub słupki migdałów na ząbki zajączków
Sposób przygotowania
Migdały uprażyć na suchej rozgrzanej patelni. Ostudzić, a następnie rozdrobnić w malakserze. Migdały nie powinny być zmielone na pył.
Czekoladę i śmietanę postawić nad kąpielą wodną i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać migdały i wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Ro miski z mąką i rozczynem dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstające od miski i dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części.
Na oprószonej mąką stolnicy wałkować podłużne, owalne placki z każdego kawałka. Na środku układać po kulce masy czekoladowej i zawijać jak cukierek, delikatnie dociskając brzegi i nieco ściślej zwijając końce. Uszy zajączków zawijać do góry i zakładać jeden na drugi (patrz zdjęcie poniżej)
Odstawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut na złoty kolor.
Ostudzić na kratce. Zimne zajączki udekorować czekoladą.
Podpowiedzi i notatki
Do upieczenia zajączków zainspirowało mnie zdjęcie znalezione w sieci.