Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, nie zagniatając go zbyt dokładnie i długo. Najwygodniej robić to w mikserze z funkcją pulse. Kruszonkę zebrać w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
Por umyć i pokroić. Udusić na maśle przez chwilę. Tylko tyle, by zmiękły.
Ser pokroić w drobną kostkę.
Winogrona przekroić na połówki i usunąć pestki.
Jajka połączyć z mlekiem, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i połączyć trzepaczką.
Foremki lekko natłuścić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Rozwałkować lub wykleić foremki zachowując wyższe brzegi.
Na dno każdej tartaletki układać por, porcję winogron i sera. Zalać masą jajeczną.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, na złoty kolor.