Wolno gotowana łopatka wieprzowa. Tzw rwana wieprzowina lub wieprzowina do rwania.
Porcji 6
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 10 godzinygodzin
Czas całkowity 10 godzinygodzin15 minutyminut
Składniki
1kgłopatki wieprzowej w kawałku
300mlpiwa Książęce burgundowe Trzy słodylub inne podobne
3-4ziarnaziela angielskiego
1,5łyżeczkisoli
2goździki
pieprz czarny
2liścielaurowe
2ząbkiczosnku
1/4łyżeczkikminku
1/2łyżeczkimielonej słodkiej papryki
1/4łyżeczkimielonej kolendry
szczyptapłatków chili
Sposób przygotowania
Mięso umyłam i włożyłam do naczynia, w którym będzie się marynowało.
Dodałam wszystkie przyprawy i zalałam piwem. Przykryłam i odstawiłam do lodówki na 24godziny lub co najmniej na noc do zamarynowania.
Na następny dzień mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam piwną marynatą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piekłam pod przykryciem przez około 10 godzin, aż mięso było zupełnie miękkie i dało się podzielić na włókna. Do pieczenia mięsa można wykorzystać także coraz bardziej popularne u nas wolnowary (użyłam w tym przypadku).