Cebulę i jabłka obierz. Około 200g cebuli drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zesmażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i odstaw.
Pozostałą cebulę oraz jabłka pokrój w grubą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i zeszklij przez około 5 minut cebulę i jabłka.
Dodaj gałązki tymianku, oprósz całość 1 łyżką cukru i smaż kolejne 5 minut.
Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodaj usmażoną cebulkę i wymieszaj.
Przełóż do słoiczka i schłódź.
Przechowuj w lodówce i podawaj z pieczywem jako smarowidło lub dodatek do serów.
Podpowiedzi i notatki
Aby uzyskać wegańską wersję, zamień masło na jego wegański odpowiednik wysokiej jakości.